Szavazás

Mit akarok?
zabalni
aludni
filmezni
inni
csimi
sok jo szexet
anyad
szerepjatek
  
pollcode.com free polls

Utolsó kommentek

2008.11.08. 17:33 (krisz)

Felelősség

A 18. életév betöltése nem csak azt jelenti, hogy nyugodtan vehetjük kartonszámra a cigit, hanem azt is, hogy bizony elérkezett életünk felnőtt korszaka, és ezzel nyakunkba szakad valami, amiről sokszor nem is tudjuk, mekkora jelentősége van; a felelősség.

Persze már gyerekkorunkban is tanítanak minket, hogyan vállaljunk felelősséget: ugye kisfiam, vigyázol a holmidra, míg suliban vagy, etesd meg a kutyát stb., majd pedig az iskolák és azoknak kiválasztása is egyre nagyobb felelősséggel járó terhet ró ránk, el kell dönteni, mivé szeretnénk válni.

Persze nem csak a tisztasági zsákért és a kiskutyáért tartozunk kezességgel, hanem a szeretteinkért is, ez pedig hatványozottan igaz a felnőttkorra, amikor már a mi feladatunk összetartani egy családot.

Azért gondolkozom ilyeneken, mert egy közeli ismerősöm – 50-es éveiben járó elvált apuka –, miután sikerült megszabadulniuk a közös háztól a válás során, úgy gondolta, hogy feléget maga mögött mindent, és a kapott pénzből elutazik. Ezt meg is tette, közel egy évig nyaralt anélkül, hogy bárki is tudott volna a hollétéről, illetve arról, hogy egyáltalán él-e még.

Bárki, beleértve a fiát is. Nem kell magyarázni, hogy mit érzett az a szegény gyerek, ha arra gondolt, hogy az apja talán hónapok óta sodródik az óceánban, vagy a bűnözés áldozata lett, vagy egyszerűen csak elkeseredettségében véget vetett az életének.

Aztán a minap mikor érkeztem haza funcityből, hát kit látnak szemeim, a tékozló fiú ott várt rám apával együtt az állomáson. Évtizedes barátság fűzi őket össze, így amikor az illető leszállt a repülőről egyetlen egy kézitáskával (kirabolták), egyből vonatra ült, és eljött hozzánk. Nyilván a szeretet is vezérelte, de talán az méginkább, hogy ő tulajdonképpen most hajléktalan, hiszen a pénzt, amiből új életet kezdhetett volna, elnyaralta.

Amikor azt írtam, felégetett maga körül mindent, azt szó szerint kell érteni. Tolmácsként dolgozott, kapott munkákat a rendőrségtől és magánszemélyektől is, de amikor elutazott, elérhetetlenné vált, és bizony egy év kiesés egy munkában, ahol ha nem teremsz ott azonnal, a helyedre öten ugranak, ez veszélyes dolog, és hát senki sem pótolhatatlan.

Amikor megérkezett hozzánk, megkérdeztem, hol fog élni ezután, nálunk? Ő pedig a világ legtermészetesebb dolgaként közölte, hogy albérletben. Életében nem fizetett adót, tb-t, magánnyugídjpénztárat vagy egyáltalán bármit a világon, most még esetleg vissza tudja küzdeni magát a munkájában (nem lesz egyszerű), de ha majd képtelen lesz dolgozni?

A helyzete tehát nem egyszerű, de még mindig nem látja be, ami pedig kiszúrja mindenki más szemét; hogy mennyire felelőtlen volt egész életében, és ez mára sem változott.

Le lehet- élni így egy életet? Elmismásolta a kötelezettségeit az állam felé, amivel mostanában pedig tényleg nem jó ötlet játszani, ezt szerintem már bizonyította az APEH (most őt is keresik), de ez még csak a „kisebbik” rossz.

De hogy viselkedhet valaki ekkora érdektelenséggel a saját fiával szemben? Persze nem tudom, mi zajlik a fejében, valamelyik este fel akarta keresni (éjszaka), de azóta se tette meg. És tudom, hogy rengeteg olyan ember van, aki egyszerűen leszarja, hogy mi lesz azzal a gyerekkel, akit a világra hozott vagy csak nemzett, tudom, hogy vannak akik élve elégetik vagy agyonverik a csecsemőjüket, de ez nem teszi számomra érthetőbbé.

Hol marad a felelősség azokkal szemben, akiket szeretünk, vagy legalábbis a családunknak számítanak?

 

 

 

 

6 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://funcity.blog.hu/api/trackback/id/tr41757459

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pandacsova 2008.11.08. 22:07:19

ez szerintem egy nagyon fájdalmas téma, főleg, hogy mennyi ilyen megtörténik, nem biztos, hogy így, hogy apa hirtelen kiruccan Madagaszkárra, vannak ennek hétköznapibb formái is. Ettől persze nem lesz könnyebb. És nem hiszem, hogy csak én reagálom túl a dolgot, mert sok gyereket felelőtlenül magára hagynak a szülei, még akkor is, ha nem csonka családról van szó. Gondolok itt olyanra, hogy az egy fedél alatt élők nem is ismerik egymást,na de Maunika jobban tudná hozni erre a példákat

(krisz) · http://funcity.blog.hu/ 2008.11.08. 23:13:23

persze, ez csak egy kiragadott példa, de elég megdöbbentő, hogy ennyire a közvetlen környezetemben látok ilyet, mert azért lássuk be, nem egy maunika show szereplői között élünk...
én azt nem értem leginkább, hogy akik olyan borzalmas körülmények között élnek, vagy annyira végtelen ostobák, hogy elképzelni se tudják, hogy is kellene nevelni egy gyereket, mi az istennek szülnek. de ez változni nem fog

tsabeeka · http://blog.tsabeeka.hu 2008.11.08. 23:40:42

hogy a másik vonalra is legyen reakció: sajnos az ilyen emberek azután (5-10 év múlva) majd nagy hangon szidják az államot, hogy milyen ország ez, hogy róla nem gondoskodik.
mert ugye az állam nem volt és nem is lesz olyan, mint a család. nem felejt és nem mutat feltétlen szeretetet. bár ilyen helyzetben ezt a családnak is igen nehéz lehet produkálni.

(krisz) · http://funcity.blog.hu/ 2008.11.09. 00:02:58

igazad van ismét, bár a poszt nem feltétlenül erre volt kihegyezve
mondjuk aki kicsit is belátó, tudhatja majd x év múlva, hogy nem dolgozott, ergo neki nem jár annyi. legalább kellene tudni, ki mint vet...

pandacsova 2008.11.09. 00:06:50

előző példához visszatérve engem jobban bánt, mikor elvileg értelmes emberek nem vállalnak felelősséget. Mint a sztárcsemeték esete, akiket leszarnak. Na abból is sok van, pedig a szülők elvileg jó példákkal indultak, nem masszív ivók olyan nagy százalékban, aztán mégis hova jutnak
süti beállítások módosítása